ВМРО-ДПМНЕ на три гласа от мнозинство

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е най-вероятният следващ премиер на Северна Македония.

Опозицията победи на изборите в Северна Македония

Гордана Силяновска-Давкова избрана за първата жена президент на страната

Управлявалата досега левица с двойно по-нисък резултат

Категорична победа завоюва опозиционната досега ВМРО-ДПМНЕ на президентските и парламентарните избори в Северна Македония в сряда.

Кандидатката на партията за президент Гордана Силяновски-Давкова победи на балотажа с над 308 000 гласа разлика досегашния държавен глава Стево Пендаровки, който се бореше за втори мандат. А на парламентарния вот ВМРО-ДПМНЕ получи най-голяма подкрепа и ще разполага с 58 депутати в 120-местния парламент, съобщи БТА, позовавайки се на 99,60% обработени изборни протоколи.

Този брой е само с три места по-малко от абсолютно мнозинство.

Втора сила в парламента с 19 депутати ще е коалицията “Европейски фронт”, водена от партията на етническите албанци Демократичния съюз за интеграция (ДСИ). С един мандат по-малко - 18 депутати, е коалицията начело с управлявалата досега левица СДСМ. Това е повече от двойно по-малко от резултата є на предишните избори през 2020 г., когато спечели 46 мандата.

Другата коалиция от албанските партии “Заслужава си” ще има 13 депутати. Левица, която в предишния парламент имаше двама, сега ще разполага с 6 депутати, колкото и движението ЗНАМ, което за пръв път се явява на избори и влиза в новия парламент на Северна Македония.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който най-вероятно ще е следващият премиер на Северна Македония, обяви изборната победа на партията си.

Изборна победа обявиха и двете коалиции от албански партии. “Европейският фронт”, който празнува в изборната нощ в Тетово, заради това, че е втора политическа сила в страната, а “Заслужава си”, защото се чувстват сигурни коалиционни партньори в бъдещото правителство. Причината за това е, че Християн Мицкоски ги посочи като предпочитани и обяви, че “ДСИ (участвала в досегашното управление) трябва да отиде в опозиция”.

Председателят на СДСМ и бивш премиер Димитър Ковачевски заяви, че изборният резултат е тежък за партията и предстоят конгрес и вътрешнопартийни избори. Заместник-шефовете на СДСМ Перо Костадинов и Фатмир Битичи подадоха оставки от партийните си постове веднага след обявяването на предварителните резултати от парламентарните избори.

Един от ключовите въпроси за новата власт ще е дали ще пристъпи към промените в конституцията, в която да бъдат вписани българите, което е условие за започване на реални преговори за членство в ЕС. В предишния парламент ВМРО-ДПМНЕ блокира тези промени и разви мошна антибългарска кампания. Преди изборите пък албанските партии постигнаха съгласие да не подкрепят управление, което не подкрепя конституционните промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа